Vasilik Süresinin Uzatılması: Vasilik kararı ve vasi süresinin uzatılması dilekçe örneği

Vasilik Süresinin Uzatılması: Vasilik kararı ve vasi süresinin uzatılması dilekçe örneği


    Vasilik Süresi

    Vasilik görevinin süresi; Görevin süresi başlıklı TMK Madde 456- "Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir." hükmü kapsamında vasilik kararı kural olarak 2 yıllık olarak verilir.

    Yine aynı hüküm kapsamında 2'şer yıl olacak şekilde uzatılır.


    Vasi Süresinin Uzatılması: kim karar verir?

    Yukarıda da yer alan hükümde bahsedildiği üzere Vesayet Süresinin Uzatılmasına VESAYET MAKAMI karar verebilir. Vesayete ilişkin durumlarda;

    Vesayet Makamı Sulh Hukuk Mahkemesi

    Denetim Makamı Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.

    Bu nedenle vesayete ve vasi atama işlemlerine de vasi süre uzatım işlemlerinde de görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.


    engelli yaşlı yürüteç

    Vasi süresinin uzatılması dilekçesi

    Vasi süresinin uzatılması dilekçesi bazı hallerde çok basit bir dilekçe olabileceği gibi bazı hallerde ise daha detaylı bir dilekçe ile başvuru yapma gerekliliği söz konusu olabilmektedir.

    Aşağıda ;




    • basit bir süre uzatım dilekçesi örneği

    • hükümlüler için vasi süresinin uzatılması dilekçesi örneği

    • engelliler için vasi süresinin uzatılması dilekçesi örneği

    yer almaktadır.

    ¸ GÜNDÜZLER HUKUK BÜROSU AVUKAT YAPRAK GİZLEM GÜNDÜZ Cumhuriyet Mah. Gürpınar Yolu Cad. No:2 K:7 D:115/116 Keleş Plaza Büyükçekmece/İstanbul TEL: 0532-157-95-07 / 0212-872-53-28 info@gunduzlerhukuk.com / www.gunduzlerhukuk.com BÜYÜKÇEKMECE 4. SULH HUKUK MAHKEMESİ'NE ESAS NO : 2019/.....Esas KARAR NO : 2021/..... KISITLI : ............- TC- ............................/ İSTANBUL VASİ : ...........- TC- ............................/ İSTANBUL VEKİLİ : Av. YAPRAK GİZLEM GÜNDÜZ - [16285-82978-11420] UETS KONU : 03/05/2023 Tarihinden itibaren vasilik kararının uzatılması talebimizden ibarettir. AÇIKLAMALAR: Mahkemenizin Yukarıda Esas ve karar sayılı hükmü ile kısıtlı ......................vasisi olarak müvekkil ...................... atanmasına karar verilmiştir. Türk Medeni Kanunun vasilik görevin süresinin düzenlendiği madde 456 uyarınca” Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir.” Sayın mahkemenizin vasi tayinine ilişkin yaptığı atamanın 2 yıllık süresi 03/05/2021 tarihinde dolmuş ve 03/05/2023 tarihli Ek kararıyla 2 yıl süreyle uzatılmıştır. Mahkemeniz tarafından verilen bu süre de 03/05/2025 tarihinde sona erecektir. Vesayet altındaki ............... ağır şizofreni hastasıdır. Günlük işlerini yürütme ehliyetine sahip değildir. Vesayeti gerektiren şartların ortadan kalkmadığı da göz önünde bulundurulduğunda vasi adına hukuki işlemlerin yapılabilmesi için vasilik süresinin uzatılma zorunluluğu gerekmiş, arz ve izah edilen nedenlerle söz konusu vasilik süresinin uzatılması talebiyle sayın mahkemenize başvuru zorunluluğu hasıl olmuştur. HUKUKİ NEDENLER: Medeni Kanun ve diğer ilgili mevzuat. DELİLLER : Büyükçekmece X.Sulh Hukuk Mahkemesi 2019/...... Esas, 2021/.......... Karar sayılı dosyası. SONUÇ ve TALEP: Arz ve izah edilen nedenler ve mahkemenizce resen dikkate alınacak hususlarla; Müvekkil ............. Vasisi olarak atandığı .................. vasilik görevinin uzatılmasına karar verilmesini sayın mahkemenizden saygıyla arz ve talep ederiz. 14/04/2025                                                                                                    DAVACI VEKİLİ Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ ¸e-imzalıdır  

    Vasi süresinin uzatılması dilekçe örneği

    Gündüzler Hukuk Bürosu


    UYARI
    Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Yaprak Gizlem gündüz’e aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.
    info@gunduzlerhukuk.com
    KVKK AYDINLATMA METNİ