DELKENAR DİLEKÇESİ - DELKENAR TALEBİ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ - DELKENAR HAKKINDA BİLGİLER

GÜNDÜZLER HUKUK BÜROSU
AVUKAT
YAPRAK GİZLEM GÜNDÜZ
Cumhuriyet Mah. Gürpınar Yolu Cad. No:2 K:7 D:115/116 Keleş Plaza
Büyükçekmece/İstanbul
TEL: 0532-157-95-07 / 0212-872-53-28

                                               info@gunduzlerhukuk.com / www.gunduzlerhukuk.com


Derkenar, ilk derece mahkemesi kararının istinaf/temyiz edildiğine dair verilen bir tensiptir. Bu derkenar ilk derece mahkemesinden alınabileceği gibi son yapılan düzenlemeler ile birlikte Hukuk Mahkemeleri Ön Bürolarından da alınabilmektedir.


İCRANIN GERİ BIRAKILMASI (TEHİR-İ İCRA) PROSEDÜRÜ NASIL YAPILIR ?

İlk derece mahkemesi tarafından verilen karar istinaf edilmesi belli istisnalar haricinde kararın icrasını durdurmaz. Alacaklı taraf ilk derece mahkemesi tarafından verilen gerekçeli kararı icra takibine konu edebilir. İstinaf eden taraf kararın icrasını durdurmak için teminat karşılığında icra hukuk mahkemesinden (TBMM’de 24 Kasım 2021 tarihinde kabul edilen “7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” (Kanun), Cumhurbaşkanının onayının ardından 30 Kasım 2021 tarih ve 31675 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren değişiklikten önce tehiri icra kararı istinaf dairesinden alınmaktaydı) tehiri icra kararı alması gerekir. Buraya kadar yapılan açıklamalardan sonra uygulamada tehiri icra nasıl yapıldığına ilişkin soruları cevaplandıralım:

Öncelikle gerek süre tutum dilekçesinde gerekse gerekçeli istinaf dilekçesinde “TEHİRİ İCRA TALEPLİDİR” ibaresi unutulmamalıdır.

Bu yazının sonunda bulunan derkenar talepli dilekçe, kararı veren ilk derece mahkemesine sunulmalıdır. Eğer karar icraya takibine konu edilmemişse beklenmelidir. Karar icra takibine konu edildiği; konu edilmemişse konu edildiği anda mahkeme kalemine “tehiri icra talepli istinaf dilekçesi verdik. Derkenar talebimiz var” denilmelidir. Mahkeme yazı işleri müdürü sunulan derkenarı istinaf dilekçesinin süresinde yapıldığına ilişkin olarak tutanak hazırlamalıdır. Bu tutanak takibe konu edilen icra dairesine götürülmek üzere imzalanmalı ve mühürlemeli veya uygulamada genelde UYAP sistemi üzerinden ilgili icra dairesine gönderilmelidir.

Eğer icra dairesine sunulmak üzere derkenarı imzalı ve mühürlü elden almışsanız aldığınız derkenar icra takibine geçilmiş olan icra müdürlüğü dosyasına sunulacak ve yine yazı sonunda bulunan mehil vesikası talep dilekçesi ile icra dairesinden mehil vesikası alınacak.

İcra müdürlüğü sunulan derkenarı ve talep dilekçesine istinaden en az 3 ay sonrası için icra kapak hesabı yapacaklar. (İcra kapak hesabı, icra takibi ile tahsil edilmesi gereken dosya borcunun tüm masraflarla birlikte oluşan son rakamdır.) Yapılan kapak hesabında çıkacak toplam bedel ya peşin olarak icra dosyası banka hesabına yatırılacak ya da bir bankadan kesin ve süresiz teminat mektubu sunularak (30 Kasım 2021 tarih ve 31675 sayılı değişiklikten önce sunulan teminat mektuplarının onayı için ilgili icra hukuk mahkemesine gönderilirken değişiklikten sonra icra hukuk mahkemeleri hem teminat mektubu onayını hem de icranın geri bırakılması kararını birlikte verecektir.) icra dairesinden mehil vesikası hazırlanmasını, hazırlanan mehil vesikası ve itirazı yapılan mahkeme kaleminden icra dairesine sunulan derkenar yazısını icra hukuk mahkemesine icranın geri bırakılması konusunda karar vermesi için Tevzi Bürosu’na müzekkere yazılmasını talep eden dilekçe sunulacak. (30 Kasım 2021 tarih ve 31675 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikten önce icranın geri bırakılması kararını itiraz edilen istinaf dairesi veriyorken değişiklikten sonra bu yetki İcra Hukuk Mahkemeleri’ne bırakılmıştır.)

Tevzi edilen İcra Hukuk mahkemesi icranın geri bırakılması konusunda Değişik İş (Değişik İş Dosyası: Mahkemelerin esasına girmeden sadece hakim kararı gerektiren işlemlerle ilgili verdikleri kararların ortak adıdır. Değişik  dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir.) dosyası ile karar verir ve icranın geri bırakılması kararını icra dairesine göndererek prosedür tamamlanmış olur.


Tehir-i İcra Ne Demek?

İcranın geri bırakılması veya diğer adıyla tehir-i icra, ilam veya ilam niteliğinde bir belgeye dayanılarak başlatılan icra takibine, borçlunun icra dosyasına belirli bir teminat göstererek temyiz/istinaf mahkemesinden alacağı icranın geri bırakılması kararı ile icra işleminin istinaf/temyizdeki dosya sonuçlanana kadar durdurulmasıdır. Tehir-i icra işlemleriİcra ve İflas Kanunu’nun 33. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre:

“İcra emrinin tebliği üzerine borçlu yedi gün içinde dilekçe ile icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığı veya imhal veya itfa edildiği itirazında bulunabilir. İtfa veya imha iddiası yetkili mercilerce re ’sen yapılmış veya usulüne göre tasdik edilmiş yahut icra dairesinde veya icra mahkemesinde veya mahkeme önünde ikrar olunmuş senetle tevsik edildiği takdirde icra geri bırakılır.”

İcranın geri bırakılması kararının alınabilmesi için ilk şart ilama konu davanın istinafının/temyizinin “İcranın Geri Bırakılması” veya diğer adıyla “Tehir-i İcra” talepli olarak istinaf/temyiz edilmesidir. Eğer ilk derece mahkemesi tarafından verilen karar bu şekilde istinaf/temyiz edilmemişse tehir-i icra kararı alınamayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Temyiz Nedir? Temyiz Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tehir-i İcra İşlemlerinin Şartları Nelerdir?

Tehir-i İcra işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bazı usuli şartların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar:

  • İlama konu olan dava dosyasının, istinafı/temyizi icranın geri bırakılması talebi ile birlikte istinaf/temyiz edilmesi gerekmektedir.
  • İlk derece mahkemesi kararının usulüne uygun bir şekilde karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekmektedir.
  • Teminat bedelinin icra dosyasına üç aylık faizi ile birlikte yatırılması gerekmektedir.

Tehir-i İcra İşlemlerinde Süreç Nasıl İşler?

Tehir-i icra kararının alınabilmesi için öncelikle ilama dayanılarak başlatılan icra takibinin borçlu tarafa usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi gerekmektedir. Tebliğ işleminin gerçekleşmesinin ardından borçlu tarafından öncelikle, icra takibinin dayanağı olan ilk derece mahkemesi kararının istinaf/temyiz edileceğine dair “derkenar” alınması gerekmektedir.

Derkenar, ilk derece mahkemesi kararının istinaf/temyiz edildiğine dair verilen bir tensiptir. Bu derkenar ilk derece mahkemesinden alınabileceği gibi son yapılan düzenlemeler ile birlikte Hukuk Mahkemeleri Ön Bürolarından da alınabilmektedir.

Ardından tehiri icra kararının alınabilmesi için öncelikle icra dosyasına teminatın yatırılması gerekmektedir. Teminat, icra dosyasındaki güncel borç ile birlikte güncel borcun üç aylık faizini karşılar nitelikte olmalıdır. Teminat dosyaya nakdi olarak yatırılabileceği gibi herhangi bir bankadan alınan teminat mektubu şeklinde de olabilmektedir.

Teminat bedelinin tam olarak öğrenilebilmesi için icra dosyasına borçlu tarafından kapak (dosya) hesabı talebinin sunulması gerekmektedir. Bu kapak hesabında asıl alacak, harçlar, faiz bedelleri ve avukat vekalet ücretinin toplu bir şekilde hesaplanmış hali yer almaktadır.

Teminatın yatırılması ve derkenarın alınmasının ardından borçlu tarafından icra dosyasından mehil vesikası alınması gerekmektedir. Mehil vesikası ise icranın geri bırakılması kararı getirmek üzere alınan süreyi gösteren belgedir. Borçlunun teminatı uygun olursa icra müdürlüğüne başvurarak tehir-i icra kararını getirmek üzere altmış günlük mehil vesikası alacaktır. Altmış gün içinde icranın geri bırakılması kararı ile icra dosyası Yargıtay’dan dosya hakkında onama ya da bozma kararı verilene kadar duracaktır.

Borçlu altmış gün içinde Yargıtay’dan icranın geri bırakılması kararını getiremezse tekrardan icra dairesine başvurarak otuz günlük ek mehil süresi talebinde bulunabilir. Borçlu bu ek süre içinde de icranın geri bırakılması kararı getirmezse alacaklı yatırılan teminatı icra dairesinden alacağını tahsil amacıyla talep edebilecektir.

Tüm bu süreç tamamlandıktan sonra tehir-i icra kararı verilmesi için teminatın icra dosyasına yatırıldığını ve mehil vesikası verildiğini bildiren talep dilekçesi ile istinaf/temyiz merciine başvurulması gerekmektedir. Borçlunun istinaf/temyiz merciinden alacağı icranın geri bırakılması kararı ile icra dosyası tamamen duracak ve ilk derece mahkemesi ilamı hakkında karar verilene kadar borcu tahsil amaçlı hiçbir işlem yapılamayacaktır.

İstinaf/temyiz mercii ilama konu kararı bozar ise borçlu teminat olarak yatırdığı tüm bedeli icra dairesinden geri alabilecektir. Eğer karar ilk derece mahkemesi kararı onanırsa bu sefer alacaklı icra dosyasına teminat olarak yatırılan bedelden alacağını tahsil edecektir.




.....................................................MAHKEMESİ’NE

ESAS NO                  : 2023/.......
KARAR NO             : 2023/...........

DAVACI                   : ..........................
DAVACI VEKİLİ   : Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ- UETS[16285-82978-11420]                                           

DAVALI : ....................

KONU                      : Derkenar verilmesi talebi dilekçesi

AÇIKLAMALAR :
Sayın mahkemenizin yukarıda numarası yazılı dosyasından verilen karar, davacı tarafından ...................... İcra Dairesi’nin 2024/.......... Esas sayılı dosyasından icra takibine başlanmıştır. Karar hakkında ..../..../2024 tarihli dilekçemizle birlikte tehir-i icra talebiyle istinaf kanun yoluna başvurduğumuza ilişkin DERKENAR’ın uyap sistemine yüklenmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederiz. ..../....../2024

                                                                                   DERKENAR TALEBİNDE BULUNAN
                                                                                                     DAVACI VEKİLİ                                                                                                                                                           Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ
                                                                                      

MEHİL VESİKASI TALEP DİLEKÇESİ

.......... …. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

DOSYA NO : 20../…… E.

BORÇLU :

VEKİLİ : Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ

KONU : Tarafımıza Mehil Vesikası Verilmesi Hakkında.

Takibe konu ilam (.....… Hukuk Mahkemesi’nin 2024/….E., 20…./…. K.), tarafımızca tehir-i icra talepli istinaf edilmiş olup, bu hususta yerel mahkemeden alınan derkenar ektedir. (EK: Mahkemeden alınan derkenar)

İcra Hukuk Mahkemesi’nden tehir-i icra kararı alabilmemiz için, dosyaya yatırmamız gereken teminat miktarının hesaplanmasını, teminatın dosyaya depo edilmesine müteakip, İcra Hukuk Mahkemesi’nden icranın geri bırakılması kararı getirebilmemiz için tarafımıza mehil vesikası verilmesini talep ederiz. …./…./….

Borçlu Vekili



TEHİRİ İCRA KARARI VERİLMEK ÜZERE DOSYANIN İCRA HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİ TALEP DİLEKÇESİ

İSTANBUL …. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE

DOSYA NO : 2024/…… E.

BORÇLU :

VEKİLİ : Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ

KONU : Mehil vesikasının ve itiraz edilen yerel mahkemeden alınan derkenar yazısının icra hukuk mahkemesine gönderilmesi talepli dilekçe.

Dosyanızca hazırlanan mehil vesikasının ve itirazı yapılan mahkeme kaleminden dairenize sunulan derkenar yazısını, İcra Hukuk mahkemesince icranın geri bırakılması konusunda karar vermesi için Tevzi Bürosu’na müzekkere yazılmasını talep ederim.

Borçlu Vekili

Gündüzler Hukuk Bürosu


UYARI
Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Yaprak Gizlem gündüz’e aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.
info@gunduzlerhukuk.com
KVKK AYDINLATMA METNİ