SÜRE UZATIM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

SÜRE UZATIM DİLEKÇESİ

ANAHTAR KELİME: süre uzatım dilekçesi, süre tutum dilekçesi

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun Cevap Dilekçesi başlıklı 127. maddesi; cevap dilekçesi verme süresinin iki hafta olduğunu; bu sürenin dava dilekçesinin davacıya tebliğ edilmesinden itibaren başlayacağını belirtmiştir. Aynı madde süre uzatım dilekçesi için de bir düzenleme getirmiştir. Kanun koyucu, durum ve koşullar iki hafta içerisinde cevap dilekçesi hazırlanmasına imkân vermiyorsa; ya da zorlaştırıyorsa davalının bir dilekçe ile ek süre talep edebileceğini belirtmiştir.

Süre Uzatım Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Dava dilekçesi davalıya tebliğ edildiği andan itibaren cevap dilekçesi vermek için süre başlar. Süre uzatım dilekçesi vermek için de süre dava dilekçesinin davalıya tebliği ile başlar. Dava dilekçesini tebliğ alan davalının; iki hafta içerisinde cevap dilekçesi hazırlaması imkânsız veya zorsa ek süre için talepte bulunur. Bu talebi cevap dilekçesi için verilen 2 haftalık sürede yapması gerekir.

Hangi Durumlarda Süre Uzatım Dilekçesi Verilir?

Kanunun 127. maddesi öngörülen süre içinde cevap dilekçesinin hazırlanması çok zor veya imkânsızsa; davalı ek süre talep eder demektedir. Bazı hallerde cevap dilekçesi hazırlanması için başka yerden birtakım bilgi ve belgelerin getirilmesi gerekir. Bu durumda kanunun öngördüğü iki haftalık süre yetmeyecektir. Ya da davalının içinde bulunduğu koşullar gereği; cevap dilekçesinin iki haftalık sürede hazırlanması zor veya imkânsız olur. İşte davalı bu gibi durumlarda cevap dilekçesi vermek için ek süre talep eder.

Cevap Dilekçesi Süresi Ne Kadar Uzar?

Süre uzatım dilekçesi verdikten ve mahkeme tarafından bu dilekçedeki sebepler kabul edildikten sonra; cevap verme süresi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla bir ay daha uzar. Ancak belirtmemiz gerekir ki yargılama usullerine göre ek süre miktarı değişir. Yukarıda yer verilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 127. maddesi yazılı yargılama usulünde cevap dilekçesinin verilmesi için süre uzatım halini düzenlemektedir. Yine aynı kanununun 317. maddesi basit yargılama usulündeki cevap dilekçesi süresini düzenler. Buna göre cevap dilekçesi süre dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren 2 haftadır. Ancak imkân ve şartlar bu süre içinde cevap dilekçesi hazırlanmasını zor veya imkânsız kılıyorsa ek süre olarak bir defaya mahsus ve iki haftayı geçmemek üzere süre verilir demektedir.

Süre Uzatım Dilekçesi İlk İtirazlar

Bilindiği üzere davalı tarafın dava dilekçesine ilk itiraz niteliğindeki itirazları varsa bunları iki hafta içerisinde cevap dilekçesi ile yapması gerekmektedir. Örneğin mahkemenin yetkisine yönelik yapılan yetki itirazı bir ilk itirazdır. Uygulamada bu ilk itirazlara yönelik sürenin de süre uzatım dilekçesi ile uzayıp uzamayacağı tartışılmaktadır. Eğer cevap olumsuz ise bu ilk itirazların süre uzatım dilekçesiyle yapılması gerekecektir.

Bu husus kanun tarafından açıklığa kavuşturulmamıştır. Ancak Yargıtay uygulamasında eğer süresi içinde bir süre uzatım talebinde bulunulmuşsa ve mahkeme bu talebi kabul etmişse ilk itirazlar için öngörülen süre de uzayacak ve cevap dilekçesinde ilk itirazların mahkemeye sunulması yeterli olacaktır. Ancak süresi içinde süre uzatım talebinde bulunulmaz ve cevap dilekçesi süresi kaçırılırsa; ilk itirazlar için öngörülen iki haftalık hak düşürücü süre de dolacaktır.

Süre Uzatım Dilekçesi

…. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİNE

DOSYA NO. : …. E.

DAVALI : (Ad, Soyad, TC, Adres)
VEKİLİ : Av. Muhammet Sarıkaya
(Adres)

DAVACI : ( Ad, Soyad, TC, Adres)

VEKİLİ : …

KONU : HMK m. 317 uyarınca süre uzatım talebimizi içerir dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR :

Sayın Mahkemenizin yukarıda esas numarası belirtilen dosyasında tensip tutanağı ve dava dilekçesi tarafımıza …tarihinde tebliğ edilmiştir.

Davaya cevap verme aşamasında müvekkilden alınacak yazılı ve sözlü bildirimlere göre dilekçemizi hazırlayabilecek olduğumuzdan; iki haftalık süre bu süreçte yeterli olamayacaktır. Belirttiğimiz sebeplerle; müvekkil şirketin bu süreçte herhangi bir hak kaybına uğramaması için tarafımıza HMK m. 127 uyarınca bir aylık ek süre verilmesini Sayın Mahkemenizden saygıyla vekaleten arz ve talep ederiz. ../../20..

Davalı Vekili

Av. Yaprak Gizlem GÜNDÜZ

 Ücretli danışmanlık veya avukatlık hizmeti almak için Gündüzler Hukuk Bürosu ile iletişim kurabilirsiniz.

GÜNDÜZLER HUKUK BÜROSU

AVUKAT

YAPRAK GİZLEM GÜNDÜZ

Cumhuriyet Mah. Gürpınar Yolu Cad. No:2 K:7 D:115/116 Keleş Plaza

Büyükçekmece/İstanbul

TEL: 0532-157-95-07 / 0212-872-53-28

info@gunduzlerhukuk.com / www.gunduzlerhukuk.com

Gündüzler Hukuk Bürosu


UYARI
Web sitemizdeki tüm makale ve içeriklerin telif hakkı Av. Yaprak Gizlem gündüz’e aittir. Tüm makaleler hak sahipliğinin tescili amacıyla elektronik imzalı zaman damgalıdır. Sitemizdeki makalelerin kopyalanarak veya özetlenerek izinsiz bir şekilde başka web sitelerinde yayınlanması halinde hukuki ve cezai işlem yapılacaktır. Avukat meslektaşların makale içeriklerini dava dilekçelerinde kullanması serbesttir.
info@gunduzlerhukuk.com
KVKK AYDINLATMA METNİ